Српска славистика – том I


У овој колективној монографији налазе се радови чланова српске делегације на XVI међународном конгресу слависта. У питању су секцијски реферати из области лингвистике. Реферати српских представника који ће бити представљени на тематским блоковима и округлим столовима биће штампани у бројним другим публикацијама, које ће бити објављене широм Европе. Српска делегација никада није била толико бројна као на XVI међународном конгресу слависта – првом који ће бити одржан у Србији.

Зборник отвара реферат академика Предрага Пипера, у коме се сумарно износе резултати српске лингвистичке славистике друге половине ХХ века. Овај реферат представља текст пленарног предавања које ће академик Предраг Пипер прочитати на отварању Конгреса. Затим следе разноврсни реферати осталих српских слависта. Сви се они одликују високим научним квалитетима. Аутори су се трудили да из визуре различитих словенских језика осветле граматичке и семантичке проблеме у српском језику или у другим словенским језицима у односу на српски језик. Ова монографија представља мозаик у коме се слика српског језика и осталих словенских језика осветљава из дијахронијског угла и из угла савременог језика. Обрађене су различите теме из свих лингвистичких области – фонетике, морфологије, лексикологије, синтаксе, стилистике, правописа и других лингвистичких дисциплина.

Уредништво зборника изражава захвалност ауторима на великом труду који су уложили да би ова монографија имала изузетан квалитет какав има. Захвалност дугујемо и рецензентима монографије – академику Александру Лукашанeцу, проф. др Данку Шипки, проф. др Ани Кречмер, проф. др Милораду Дешићу и проф. др
Божи Ћорићу. Лектуру и коректуру, као и бригу о другим техничким пословима, поверили смо асистентима Катедре за српски језик са јужнословенским језицима Филолошког факултета Универзитета у Београду, који су се потрудили да и тај део посла буде квалитетно обављен.

Ова књига остаће успомена на до сада највеће сабирање славистичке мисли и речи у нашој земљи – на XVI међународни конгрес слависта.

Уредништво

Преузмите документ (PDF, 3.48MB)